Cinegelány és Feketerigófi: A Vén Bagoly 9.

február 01, 2017


 Zsófia először haragudott a Vén Bagolyra. Meg volt róla győződve, hogy magára hagyta, hogy végleg elment. Jóanyja talán tudja hová, ő sosem szerette különösen, még örül is a dolognak. Senkit sem dúlt fel a kisanya hiánya, mindenki tette a dolgát, mintha semmi sem történt volna. Zsófia százszor is megkérdezte Annuskát, hogy nem mondott-e valamit a Vén Bagoly, nem célzott-e valamire, amiből rájöhetnének, hogy hol lehet. A cselédlány megnyugtatta, biztosan visszatér, valami halaszthatatlan jöhetett közbe, és nem volt ideje szólni. Miért menne el csak úgy egy szó nélkül? Igaz, öreg már, nagyon öreg, talán belefáradt a munkába, és haza ment a családjához, de nem volt szíve elbúcsúzni Zsófiától.
 A Vén Baglyot egy hete nem látták, és Zsófia most már aggódott. Lehet, hogy baleset érte, azért nem tud visszajönni. Érezte, hogy a kisanya magától nem hagyná el csak úgy, egy szó nélkül. Igaza lett.
 Zsófia a hetedig nap éjszakáján felriadt. Olyan erő ébresztette fel, ami erősebb a kelő napnál. Megdörzsölte a szemét és felült az ágyon.
 Odakint süvített a szél, az ablak megremegett, elfordult rézkilincse és kivágódott. A lány magára húzta a takarót, de a szobát melegség töltötte be. Az ablakpárkányon hatalmas madár ült.
A Vén Bagoly szellemteste áttetszőn ragyogott a tétova holdvilágban.
 Zsófia egyszerre érzett végtelen szomorúságot és megnyugvást.
 - Te vagy az, Vén Bagoly? – kérdezte, csak hogy szólhasson a jelenséghez.
 A madár hármat csapott a szárnyával.
 - Én vagyok az, fiókám. Sajnálom, hogy előbb nem jöhettem.
 - Vén Bagoly, meghaltál, igaz? – a lány biztos volt a válaszban, de úgy érezte, el kell hangzania ahhoz, hogy ne csak a szívével érezze, hanem az agyával is megértse.
 - Meghaltam. Azért jöttem, hogy figyelmeztesselek, valaki a házból a halálomat kívánta. Vissza akartam térni, de varázslattal megakadályozták.
 - Ki volt az? – kérdezte Zsófia. Mérhetetlen dühöt érzett a Kúria minden lakója iránt.
 - Nem tudom, fiókám, ezért kell ébernek lenned. A halálommal az volt a szándéka, hogy eltávolítson mellőled, de azt én sem tudom biztosan, hogy miért.
 - Mit csinálok most nélküled?
 - Találkozunk még, de addig is legyél bátor, higgy a madáristenekben, higgy bennem, és soha ne felejtsd el, amit tanítottam neked. Keresd a Cinegemadarat!
 Zsófia megrázta a fejét.
 - A cinege elment, elküldtem, és többé nem jön vissza.
 - Hívd őt, keresd őt, és meg fogod találni. Ő majd segít. Soha ne veszítsd szem elől a madarak röptét. Most pedig aludj, kis fiókám, aludj csak.

 Zsófia reggel a Vén Bagoly hiányára ébredt, létének hiánya kikerülhetetlen volt, beitta magát a lány világának finom szövetébe. Eszébe jutott az álom. Kikelt az ágyból, és a földszintre rohant. Belesett az étkezőbe, a reggelihez terített asztal érintetlenül állt.
 Zsófia az Úrnéért kiáltott, de szavait elnyeli az üres ház. Se Jóanyja, se Jóapja, se a komornyik vagy az inas – sehol. Gyanúja kezdett beigazolódni, hogy az álom mégsem csak álom volt. Mezítláb, hálóingben, tehetetlenül állt a földszinti folyosó bíbor szőnyegén.
 Aztán megjelent Annuska, és az arcáról leolvasott mindent.
 - Hol van? – kérdezte Zsófia.
 Annuska a kötényét gyűrködte, ajkába harapott.
 - Az Erdészlakban – felelte -, de nagyon kérem, kisasszony, ne menjen oda. Jöjjön, készítek egy forró teát, és megvárjuk, amíg visszatérnek a szülei. – Annuska megindult a konyha irányába.
 - Ott vannak a szüleim is? – kérdezte Zsófia, és utána szaladt.
 Annuska nem válaszolt, a cselédfolyosóról a konyhába fordult. A lány nem ment utána, felkapta a bejárati ajtónál álló csizmát és a fölé akasztott kabátot.
 Annuska még utoljára utána kiáltott: - Kiasszony nagyon kérem, ne menjen! Nem szép látvány. Az Erdész azt mondta, hogy lefagytak a lábai.
 Zsófia kilépett a házból.
Odakint nagy pelyhekben hullt a hó, a tejfehér ég és föld egybeolvadt. A birtokra ereszkedett hófelhő elnyelte az erdőt és az Erdészlakot. A tájat apró, fekete foltók pettyezték – hollók. Mozdulatlanul ültek a hóban, a diófa ágain.
 Zsófia elindult abba az irányba, amerre a kis faházat sejtette. Tudta, hogy ő az egyetlen, aki segíthet a Vén Baglyon, ezért nem volt vesztegetni való ideje. A csizmában csúszkált a lába, a kabáton áthatolt a hideg. A mindent elnyelő fehérségben elvesztette az időérzékét, talán fél órát botorkált a bokáig érő hóban, talán egy órát, mire az Erdészlakhoz ért. Az ajtó zárva volt, öklével verte.
 A kulcs elfordult a zárban, és megjelent az Erdész arca. Megdöbbent, ahogy meglátta Zsófiát, de nem tárta ki az ajtót.
 - Mit keres itt, kiasszony? – kérdezte. Végigmérte Zsófiát, a nagy csizmát és kabátot, a hálóing alól kilógó meztelen bokáját.
 - Be kell mennem.
 Az Erdész hezitált.
 - Bent van a Vén Bagoly, igaz? – kérdezte Zsófia.
 Az Erdész nem válaszolt.
 - Be kell hozzá mennem. Én vagyok az egyetlen, aki segíthet rajta. Be kell engedned, hinned kell nekem.
 - Nem lehet, kisasszony – válaszolta végül a férfi. – Nagyon kérem, menjen haza.
Zsófiát elöntötte a düh. Miért nem képes beengedni az Erdész? Biztosan így bosszulja meg a lány viselkedését. Különben megértené, hogy a Vén Bagolynak szüksége van rá.
 Az Erdész háta mögött belesett a házba, Jóanyját és Jóapját látta, háttal álltak neki, válluk összeért, fojtott hangon beszélgettek.
 - Be kell mennem – kiabálta türelmetlenül Zsófia. A szülei megfordultak. Jóapja arcáról hasonló döbbenetet lehetett leolvasni mint az Erdészéről. Jóanyjáé kifejezéstelen maradt. Az Erdész mögé lépett, megfogta vállát, és könnyedén tolta el az útból, mintha csak a függönyt húzta volna el.
 - Menj haza – mondta Zsófiának halkan, higgadtan.
 A lány a fejét rázta.
 - Be kell mennem. Kérem, most az egyszer értse meg. Én tudok segíteni a Vén Bagolynak.
  - A Vén Baglyon már senki nem tud segíteni.
 - De, én igen, mert én képes vagyok arra, amire más nem. – Zsófia felismerést várt Jóanyja tekintetében, de miután nem mondott semmit, hozzátette: - Varázslattal.
 Az Úrné mélyen a lány szemébe nézett.
 - Az Vén Baglyon már a varázslat sem segíthet.
 Honnan is tudhatná? Zsófia tudta, hogy ész érvekkel nem győzheti meg Jóanyját, ezért az ajtó felé lépett, de az Úrné kitette a kezét útját állva a lánynak. Aztán az Erdészre nézett.
 - Segítsen, kérem.
 Az Erdész bólintott, és még mielőtt Zsófia feleszmélhetett volna, a hátára vette, így vitte vissza a Kúriáig. Jóanyja követte őket. A férfi csak a társalgóban tette le. A kandallóban ropogott a tűz, Annuska pedig meleg takarót és teát hozott, de ez Zsófiát nem érdekelte. Vissza akart menni az Erdészlakba, vissza a Vén Bagolyhoz. Felhúzta a fotelbe lábait, átkarolta térdeit, és olyan gyűlölettel nézett Jóanyjára, mint még soha. Hogy tud ilyen higgadtan viselkedni? Ő nem szerette a Vén Baglyot, talán a haláláról is ő tehet.
 Az Úrné leült vele szemben.
 - Elmehetek? – kérdezte az Erdész.
 Az Úrné elgondolkodott. Zsófia nem érette, hogy mit számít, hogy az Erdész marad-e. Ő láthatta a Vén Baglyot, a lány nem. Gyűlölte ezért az Erdészt és gyűlölte ezért Jóanyját.
 - Maradjon – felelte végül az Úrné. – Úgy hiszem, nem fog újat hallani, és még szükségünk is lehet önre.
 Az Erdész bólintott, egy ideig toporgott, majd megtalálta a helyét, ahol nincs se túl közel, se túl messze, az ajtófélfának dőlt.
 Az Úrné mélyet sóhajtott, és Zsófia felé fordult. A lány életében először olyan érzéseket olvasott le Jóanyja arcáról, amilyeneket azelőtt még soha, nem is tudta volna pontosan megfogalmazni. Fáradtak és elkeseredettnek, mégis megkönnyebbültnek látta az Úrnét.
 - Nem kérem, hogy megérts, csak azt szeretném, hogy hallgass végig. Először is, a Vén Baglyot nem tudod megmenteni. Sem te, sem más. Sem varázslattal, sem anélkül. A Vén Bagoly nem olyan, mint mi. Azaz nem olyan, mint én. Egy kicsit olyan, mint te, de mégsem teljesen. Ő halhatatlan. Halhatatlan, mert madáristen, és madáristenek pedig nem pusztulnak el, csak a földi testük.
 Az Úrné szünetet tartott. Zsófia nem szólt semmit. Egészen eltűnt a fotelben, a takaró alatt, figyelt.
 - A Vén Bagoly azért jött a Kúriába, hogy téged tanítson, de nem úgy mint kisanya, hanem úgy mint madáristen.

 És az Úrné elmesélte a Cinegemadár történetét. 

You Might Also Like

0 megjegyzés