Cinegelány és Feketerigófi: A Vén Bagoly 8.

január 25, 2017


 Zsófia a madáremberekről akarta kérdezni a Vén Baglyot. Maga sem értette, hogy miért, de nem tudta, nem találta a megfelelő alkalmat vagy nem akarta ezzel elrontani a hangulatot. Nem értette magát. Ha azon az éjszakán a kisanya ott van a Kúriában, egyből neki szegezi a kérdést, de az az éjszaka elmúlt, és vele együtt Zsófia dühe is. Félt, hogy a kérdéssel bajba sodorná az Erdészt, félt, hogy a Vén Bagoly letagadná a létezésüket, félt, hogy az igazat mondaná, és ő nem tudna mit kezdeni vele. Ahányszor a madáremberekre gondolt, szégyent érzett, és maga előtt látta az Erdészt, ahogy meglepetten néz rá a tűz mögül, aztán az éjjeliszekrényében rejtegetett tollakra gondolt, egy megmagyarázhatatlan, titkolni való betegség bizonyítékaira.
 Nem beszélt a padláson történtekről sem. Az egész napot ki akarta törölni az életéből. Szerencsére mindenki eszerint viselkedett. Jóanyja többet nem emlegette fel a veszekedésüket, Annuska nem mesélt az ünnepségről, a Vén Bagollyal pedig ott folytatták a tanulást, ahol abbahagyták.
 Csak az Erdész hiányzott neki. A Napmadár ünnepe óta nem látogatta meg. Nap nap után eltervezte, hogy mit fog mondani neki, mégsem volt elég bátorsága, hogy a férfi elé álljon. Végül pedig nevetségesnek érezte ilyen hosszú idő után felkeresni az Erdészt.
 A nyár egyik napról a másikra elmúlt, és hideg, szeles ősz köszöntött a birtokra.
 A Vén Bagoly a könyvtárszobában várt az Úrnére. A kandalló meleg, barna fénye megvilágította arcának mély, nyugodt ráncait. Karjait a füles fotel karfáin pihentette, házipapucsba bújtatott lábát az oroszlánkarmos puffra polcolta fel. Ábrándos tekintettel meredt a tűre, és egy dalt dúdolt.

Éj ölében,
Nagy sötétben,
Tűzpalástban,
Napvarázsban,
Trilla trilla
Trillárom,

Télmagányban,
Egymagában
Él Napmadár,
A Tűzmadár,
Trilla trilla
Trillárom.

Könnyét ontja,
Búját sírja,
Türkiz gyöngye
Tojás könnye,
Trilla trilla
Trillárom,

Héja reped,
Búja ered,
Rianó ér,
Holdmadár kél,
Trilla trilla
Trillárom.

Három arca
Egymást látja,
Jelent, Jövőt,
Múltat sző ő,
Trilla trilla
Trillárom.

Tollaikkal
Fészket raknak:
A Tűzmadár,
S a Vízmadár,
Trilla trilla,
Trillárom

Szívet adnak.
Életet kapnak:
Nővérből négy
És Báttyból négy,
Trilla trilla
Trillárom.

A könyvtár nehéz tölgyfaajtaja nyikorogva nyílt, az Úrné lépett be, széket húzott a kandalló mellé, és helyet foglalt.
 - Még nem telet le az idő – mondta a Vén Bagolynak.
 - Persze, hogy nem – vágta rá a kisanya. Előre dőlt a fotelben, és az Úrné riadt, kék szemébe nézett.
 - Meg fogok halni.
 Az Úrné nem tudott mit felelni. Állta a kisanya tekintetét. Sokszor beléhasított a gondolat, hiszen a Vén Bagoly már nagyon öreg volt, bár nem tudta igazán, hogy ők meddig élnek. Most, hogy úgy tűnt, valóra válik a titkolt ábránd, fogalma sem volt, hogy mi érez. A megkönnyebbülés érzését kereste magában, majd a bánatét, de egyiket sem találta.
 - Honnan tudja? – kérdezte végül, aztán gyorsan hozzátette: - Persze, miért ne tudná? Akár tudhatja is.
 - Azt, hogy mikor és hogyan fogok meghalni, nem tudom, de a Fekete Holló közel jár, és értem jön.
 - Ez teljesen biztos?
 A Vén Bagoly bólintott.
 - Biztosabb nem is lehetne.
 - Mi lesz Zsófiával?
 A kisanya elkomorodott, és az Úrné egy pillanatra látni vélte a szemében a Fekete Holló széttárt szárnyait.
 - Előbb kell magára hagynom, mint gondoltam. Sokat kell még tanulnia, de én nem lehetek mellette. Fontos, hogy megértse, ki ő valójában. Ehhez segítségre van szükségem.
 - Rám gondolt? – kérdezte az Úrné.
 - Megígértem, hogy én nem fedem fel előtte a titkunkat, ha te megteszed.
 - Hogyan mondhatnám el neki?
 - Úgy, ahogy történt.
 - Miből gondolja, hogy meg fogom tenni?
 - Tudom, hogy meg fogod tenni. Nem lesz más választásod.

Az ősz gyorsan elvirágzott, szirmait nedves avarhalmokba gyűjtötte. A fák csupaszon nyújtózkodtak a szederjes ég felé, elszáradt ágaikat a tél ígéretét hozó csípős szél zörgette. A tájra felváltva ereszkedett esőfüggöny és ködfátyol. A Kúriára fáradtan tapadt halvány borostyánköntöse, ereszeiben örökké kopogott, bugyborékolt, jajongott a felgyűlt esővíz. Rejtett zugaiban didergő, ázott madarak húzták meg magukat.
 A tél némán és láthatatlanul telepedett az őszre, a fehér égbolt ráborult a völgyre és vastag dértakaró vonta be a fákat. A hideg betört a birtokra, de a hó még váratott magára.
 Azon a télen álmodta meg a Vén Bagoly a saját halálát.

 Az újhold alatt megfagyott a föld, a hegyek ragyogó üvegvárosként meredtek a csillagos égbolt felé. Tiszta, nesztelen éjszaka volt. Megdermedt a kéményből felszálló füst, a távoli napok fénye, a szél hangja. Az égbe maró nyírfákra fagytak a leszálló csillagok és a rejtőzködő hollók.
 Csend. Hideg. Némaság. Nemlét.
  A Vén Bagoly a birtok felett köröz és vár - sürgető tehetetlenségben.
 A nap feljön, a hollók vonyítanak.
 A Vén Bagoly tesz egy utolsó kört, majd a Kúria felé indul. Egyre közelebb és egyre távolabb, egyre közelebb és egyre távolabb. Sosem éri el. Rájön, hogy a házon varázslat ül, olyan varázslat, ami őt hivatott távol tartani. Odakint nem változhat vissza, különben lelepleződik, különben megfagy.
 Megpihen a hollók között és tovább vár. Mikor érkezik az uratok? A fekete szemek üresen merednek a semmibe.
 A második éjszakán a Vén Bagoly érzi, hogy hiába vár. Repül, hogy meg ne fagyjon. Repül, hogy minél később fagyjon meg. A jeges levegő átjárja tollait.
 Egyre nagyobb a csend. Egyre nagyobb a hideg. Egyre nagyobb a némaság. Egyre nagyobb a nemlét.
 A második nap reményvesztett próbálkozások sorával telik. Nem közelítheti meg a Kúriát.
 A harmadik éjszakán már nem vár, nem repül, nem próbál. A hideg felkúszott az ágat karmoló lábain, be a bőre alá, a csontjai közé.

Egyre nagyobb a csend. Egyre nagyobb a hideg. Egyre nagyobb a némaság. Egyre nagyobb a nemlét. Egyre közelebb jár a Fekete Holló. 

You Might Also Like

0 megjegyzés