Cinegelány és Feketerigófi: A Vén Bagoly 5.

január 04, 2017


  A Vén Bagoly az egyik toronyszobában lakott külön a cselédek szárnyától és a család emeletétől. Az ablaka a Kúriától a faluig ereszkedő nyírfasorra nézett, napos időben egészen a völgyig el lehetett látni, a Türkiz helyét a tó vizén átfutó fény sejtette. A ház előtt eloltották a lámpásokat, mindenki nyugovóra tért. Hűvös, tiszta éjszaka volt, a dagadó hold gyenge ezüstfényében pár bodros felhő úszott.
 A kisanya elfújta az éjjeliszekrényén a gyertyát, és szélesre tárta az ablakot. Kibontott, ősz hajába és vékony hálóingébe belekapott a szél. Megkapaszkodott az ablakkeretben, és átvetette a párkányon az egyik majd a másik lábát, aztán ugrott, ruhája a földre hullott.
 Nagy testű, foltos bagoly szállt fel az éjszakában, megkerülte a házat, átszelte a birtokot, és az erdő fölé ereszkedett. Vére felhevült, izmai megfeszültek készen arra, hogy lecsapjon. Zsigereiben érezte a követelőző parancsot, hogy öljön, táplálkozzon. A karcsú nyírek sírfákként törtek az ég felé, az avart vastag hótakaró fedte. A rágcsálók téli álmot aludtak, a kisebb testű madarak pedig odvaikba húzódtak éjszakára. Szinte érezte, ahogy csőre között szétroppan koponyájuk, meleg vérük lefolyik a torkán. Nappal nem vadászhatott, szükség volt rá a Kúriában. Tett egy utolsó, elkeseredett kört, és megállapította magában, a tél végéig emberként kell táplálkoznia.
 Erős, magas ágon pihent meg, felette a csillagporos tejút ívelt át az égbolton. Hamarosan feltűnt a Cinegemadár, tett egy kört az erdő felett, majd leszállt a Vén Bagoly mellé.
 - Hívtál – tollait felborzolta.
 - A fióka kihagyta az első lehetőséget.
 - Lesz még alkalom.
 - Az első a legfontosabb, akkor derül ki, hogy valóban erre született-e.
 - Lesz még alkalom.
 - Ott volt a kezében, és mégis elengedte. Éreznie kellett volna, hogy mit tegyen.
 - Talán még nincs itt az idő.
  Az Erdészlak felől Nyakigláb hangját hozta a szél, vakkantását visszhangozták a hegyek.
 - Túl sok időt töltöttél a lánnyal – mondta a Vén Bagoly. – Ideje, hogy tovább állj. Sokan vagyunk egy fiókára ketten, másoknak is szükségük van a segítségünkre.
 A Cinegemadár nem felelt, szárnyait tárogatta, az ágon toporgott.
 - Tudom, hogy megszeretted, hiába hallgatsz róla. Tudok én mindent rólad, Cinegemadár.
 - Akkor mondd el, hogy miért ilyen nehéz itt hagynom.
 - Annak még nem jött el az ideje.
 - Azt hittem, azért jöttél, hogy segíts.
 - Segíteni jöttem, bizony, de nem neked, hanem a fiókának, és neki most az a legjobb, ha elmész.
 - Adj még egy kis időt, Vén Bagoly! Te megértheted, hogy ez nem egyszerű. Azt mondod, hogy tudsz rólam valamit, akkor azt is tudod, hogy mi tart vissza attól, hogy elmenjek.
 - A Vízmadár ünnepéig kapsz időt, de nem mutathatod meg magad előtte. Csak cinegeként találkozhatsz vele. Aztán el kell menned. Ha itt lesz az ideje, te is egyetértesz majd velem.
 Egy darabig hallgattak. Nyakigláb abbahagyta az ugatást, csak az erdő fái közt bolyongó szél süvített.
- Túl sok a titkod, Vén Bagoly – mondta a Cinegemadár, és felreppent az ágról.
 A Vén Bagoly mindegyikük történetét őrizte az elsőtől az utolsóig - tisztában volt vele, hogy túl sok a titka. 


You Might Also Like

0 megjegyzés