Cinegelány és Feketerigófi: A Vén Bagoly 7.

január 18, 2017


 Eltelt három év. A Kúria lakói a megszokott rendben élték tovább mindennapjaikat. A Vén Bagoly folytatta Zsófia oktatását, megismerkedtek a madáristenek varázslataival, de a lány továbbra sem varázsolhatott. A kisanya gyógyítani tanította, és Zsófia titkon abban reménykedett, hogy délutáni sétáik alkalmával beteg vagy sérült állatot találnak, hogy végre gyakorlatban is kipróbálhassa a tanultakat. Talán a Vén Bagoly is ebben reménykedett. De a természet virult, még az Erdész sem bukkant beteg állatokra az erdőben.
 Zsófia eldöntötte, hogy varázsolni fog. A Napmadár ünnepe tűnt a legideálisabbnak. A Vén Bagoly elutazott, Jóanyja a ház körüli teendőkkel volt elfoglalva, a személyzet pedig izgatottan várta az esti mulatságot a parton. Az Úrné megígérte, hogy ezúttal Zsófia is részt vehet rajta, elég nagy már hozzá. A lány még soha semmit nem várt ennyire, de tudta, hogy ha este Annuskával szeretne menni, még napközben kell alkalmat kerítenie a varázslásra. A Vén Bagoly azt mondta, hogy a Napmadár és a Holdmadár ünnepén minden varázslat felerősödik.
 Zsófia az ebéd alatt zsebébe csúsztatta kését, Annuskától pedig még reggel kért az áldozati magokból egy marékkal.
 Gyerekkorában félt felmenni a padlásra. A sötét helyiségnek egyetlen, kerek ablakát vastagon fedte a por, az a kevés fény, amit beengedett, csak a tárgyak körvonalait engedte láttatni; faládákét, régi játékokét. A kéményen át szél süvített, a padlódeszkák nyikorogtak. A hangok miatt sokáig azt hitte, hogy nagypapa szelleme költözött be, és ő panaszkodik a holdfényes éjszakákon a hitvány szállásra.
 Most már nem hiszi, most már bátor – ismételgette magában, ahogyan óvatosan lépkedett fel a korhadt létrafokokon, kezében a lámpással. Ahogy fellökte a csapóajtót, sűrű porfelhő szállt fel, kezét szája elé tartotta, miután felmászott, nesztelenül visszahajtotta maga után az ajtót. A lámpás tüzével meggyújtott még pár gyertyát, imbolygó lángjuk táncoló rémeket festett a falra. Az ablakon beszűrődő homályos fénynyalábban kört rajzolt a magokkal, és a közepére térdelt. Elővette az ebédről elcsent kést. Lelkiismeretfurdalása volt, az inast biztosan meg fogják szidni a hiány miatt, gyorsan vissza kell majd csempésznie, mielőtt még nagyobb baj lenne a dologból. A kés jól vágta a sülthúst, de Zsófia nem tudta, hogy a saját élő húsával hogyan fog boldogulni. Félt a fájdalomtól.
 A Vén Bagoly szerint a varázslás legfontosabb alapja a hit. A lány hitt benne, hogy végül sikerül begyógyítani a sebét, egy undok hang koponyája hátsó felében mégis azt suttogta, hogy az egész csak csalás, varázslat nem létezik. Megpróbált ellazulni, és figyelmen kívül hagyni a hangot, elcsendesíteni elméjét.
 Kezébe vette a kést. Nem gondolkodik, csak megteszi. Gyorsan és erősen. A hideg fogak bőrébe karmoltak, de ez nem volt elég ahhoz, hogy kiserkenjen a vére, összeszorította fogát, és még erősebben belevágott a kezébe. Felkiáltott, könnyek szöktek a szemébe, bíborvörös vérpatak csorgott végig a karján. Kiejtette kezéből a kést, és tenyerét a sebre tapasztotta. Sírni lett volna kedve, de koncentrálnia kellett. Behunyta a szemét, és maga elé képzelte a Cinegemadarat, a gyógyítás madáristenét. Szemhéja mögött áttetsző madáralak rajzolódott ki, de a fájdalomtól minduntalan eltűnt. Szájába harapott, hogy elterelje a figyelmét, és még jobban összpontosított. Aztán amikor végre tisztán látta a madarat, elsuttogta:
 - Cinegemadár, segíts megtalálni az erőmet, segíts meggyógyítani a karomat. – Addig ismételgette, amíg meleget nem érzett a tenyerében, a fájdalom enyhülni kezdett. Zsófia megkönnyebbült.
 A csapóajtó hangos csattanással kivágódott, Zsófia megfordult, és szemben találta magát Jóányjával. A tekintete mindent elárult. Felpattant, és karját szorongatva lemászott az Úrné mellett, nem nézett a szemébe. Nem érzett sem bűntudatot, sem félelmet, csak izgalmat. Tudni akarta, hogy sikerült-e a varázslat, de amíg ott volt Jóanyja, nem merte megnézni.
 Pár perc elteltével az Úrné is lemászott, kezében ott volt a kés. Szeme villámokat szórt, száját összeszorította.
 - Remélem tudod, hogy ezek után nem engedlek el a Napmadár ünnepségre.
 Zsófia tudta, és igazságtalannak érezte, de nem válaszolt. Nem akart olajat tenni a tűzre.
 - Ott leszek, tehát tudni fogom, ha mégis elmész, úgyhogy ne forgass semmit a fejedben.
 Zsófia nem érezte, hogy bármi rosszat tett volna, vagy hogy bármit szégyellnie kéne. Felemelte az állát, és büszkén Jóanyja szemébe nézett.
 - Nem fogok – mondta tisztán és hangosan.
 Egy darabig egymással szemben álltak, szótlanul, a kettejük közt feszülő indulatok szinte tapinthatóvá váltak. Az Úrné engedett, és magára hagyta Zsófiát. Akkor a lány leemelte tenyerét a karjáról, és a vértől maszatos bőrén feltűnt a vágás behegedt nyoma. Az ujjnyi seb egyértelműen látszott, de begyógyult.
 Zsófia örömében ugrálni, futni, sikoltani akart, de beérte annyival, hogy a cselédfolyosón át leszaladt a konyhába. Annuska maradt ott egyedül, rá várt, közben ruháját igazgatta. A fizetéséből vörös anyagot vett a faluban, abból varrta.
 - Gyönyörű vagy, Annuska – mondta Zsófia.
 A cselédlány ragyogott, körbeforgott és pukedlizett. Együtt nevettek.
 - A kisasszony miért nem öltözött még át? – kérdezte meglepetten, amikor végigmérte a lányt.
 - Nem mehetek – vonta meg a vállát.
 - Mi történt? Csak nem az Úrné?
 Zsófia gúnyos mosollyal az arcán bólintott.
 - Tudtam – Annuska mérgesen toppantott. – Ne haragudjon, hogy ezt mondom, de az Úrné olyan…szigorú.
 - Nem haragszom, Annuska. Nagyon örültem volna, ha veled mehetek az ünnepségre, de úgy látszik, nem jött össze. Ne gondolj rám, érezd jól magad!
 Annuska vonakodva bár, de magára hagyta a lányt.

 Zsófia a délután hátralevő részében céltalanul bolyongott a Kúriában, odakint tombolt a kánikula, a ház falai viszont hűvösek voltak. Jóanyja és Jóapja már elmentek a tóparti ünnepségre, ahogyan a személyzet is. A folyosókon és a szobákon fülledt csend ült. Zsófia azt remélte, hogy az egyik sarkon majd felbukkan a Vén Bagoly, az egyetlen, akinek mindent elmondhat. A karján levő sebhelyet vizsgálta, nyomkodta a heget, húzkodta a bőrt, próbálgatta, hogy fáj-e. Nem fájt.
 A Kúria ablakai megtörték az esti nap bronz fényeit, Zsófia a szalonból figyelte az elhomályosuló kinti világot. Nem tudott tovább tétlenül ülni. A télikerten keresztül kiment a kertbe, átvágott a kókadozó rózsalugason, és az erdő felé indult. Feljöttek a csillagok, és a királykék ég összeolvadt a hegyek vörös aurájával. Az Erdészlak irányában arany fényfolt parázslott. Az Erdész máglyát rakott a kunyhó előtt, száraz farönköket dobott rá, fénybogarak reppentek szét.
 Zsófia messziről integetett, a férfi visszaintett. Nyakigláb a lány elé szaladt, boldogan körbeugrálta.
 - Mit csinál itt, kisasszony? – kérdezte az Erdész. – Az ünnepségen lenne a helye.
 Zsófia megrázta a fejét, kontyából kiszabadult tincsei arca körül repkedtek.
 - Nem szeretnék beszélni róla – mondta, karjait összefonta és közelebb lépett a tűzhöz. – Szép kis máglya – tette hozzá.
 - Szívesen megosztom a kisasszonnyal, ha már így alakult – az Erdész farönköt nyújtott Zsófia felé a lány elvette, kezében forgatta, aztán a tűzre dobta.  
 - Kedves Erdészem, csak azért látsz engem szívesen, mert így alakult? – Zsófia szemében huncut fény csillant.
 - Engem a kisasszony csőbe akar húzni, érzem – a férfi viszonozta a lány mosolyát. – Nem lenne szabad egyedül ünnepelnie – tette hozzá magyarázatként.
 - Nem számít – vonta meg a vállát Zsófia. – Különben sem egyedül ünneplek, hanem veled. Az ünnepségen pedig eddig sem vehettem részt. Azt hiszem, nem halok bele, ha még egy évet várnom kell.
 Az Erdész bólintott, a kunyhó mellé épített farakás tetejéről elvette az előkészített magtálat. Egyszerű, kézzel faragott fatál volt. Zsófia mellé lépett, és vett egy marékkal a magokból.
 - Te mit kívánsz a Napmadártól? – kérdezte a férfit.
 Az Erdész megvonta a vállát. – Mindig ugyan azt – többet nem mondott.
 Zsófia elmondta magában a Vén Bagolytól tanult szöveget, egy darabig gondolkozott, saját kívánságát is beleszőtte, majd az áldozatot a tűzre szórta. Az Erdész hasonlóan tett. A magok sisteregtek, pattogtak az izzó parázs között, a lángnyelvek bukfencet hányva nyújtózkodtak az ég felé.
 - Hogy van a mi fekete rigó családunk? – kérdezte aztán Zsófia.
 - A minap az erdőben láttam őket.
 - Irigylem őket. Oda mennek, ahová csak akarnak. Én a birtokon kívül semmit sem láttam a világból. – Zsófia a cinegéjére gondolt.
 - Ne aggódjon, kisasszony, nem maradt le semmiről – mondta az Erdész. – Az ünnepségen, lent a tónál ugyan olyan tüzet gyújtanak, mint mi itt. Talán valamivel nagyobbat. – Belerúgott egy darab parázsló fadarabba, ami a lába elé gurult.
 Zsófia azt akarta mondani, hogy egyáltalán nem az ünnepségről van szó, hanem az életéről. Végül nem tette, nem akarta megbántani az Erdészt.
 - Aztán meg – folytatta a férfi – nagy ott a tömeg. Odacsődült az egész falu. A mutatványosok színes sátrakat állítanak a fövenyen, ahol aztán mindenféle furcsaságokat lehet látni, ha az ember mélyen a zsebébe nyúl.
 - Kedves Erdészem – nevetett Zsófia -, egyre inkább kedvet kapok. Csak azt nem értem, hogy te miért nem vagy a falusiak között.
 Az Erdész elkomorodott.
 - Sajnálom a madárembereket – felelte. Kerülte a lány tekintetét. 
 Zsófia felkapta a fejét. Megfeledkezett a Napmadár ünnepéről, az üres Kúriáról, a cinegéről – mindenről. Az Erdész szavai visszahangoztak a fejében - a madáremberek.
 - Miféle madárembereket? – suttogta, nehogy a szó még hangosabban, még valóságosabban létezzen.
 Az Erdész láthatóan megdöbbent, de nem válaszolt. Zsófia újból feltette a kérdést, ezúttal erélyesebben, de az utolsó szót elharapta.
 - Azt hittem, hogy tud róluk – felelte végül a férfi. – Hiszen – kezdte -, mindenki tud róluk.
 Zsófia érezte, hogy az Erdész nem ezt akarta mondani. Valami mást, valami sokkal fontosabbat.
 - Kik azok a madáremberek? Pontosan kitől kéne tudnom róluk?
 - Sajnálom kisasszony, de nem mondhatok többet, ha az Úrné eddig nem beszélt róluk – a férfi zavarban volt, hajába túrt, szakállát simogatta.
 A lány megdöbbent. Az Úrnének kellett volna beszélnie a madáremberekről? Biztos volt benne, ha létezik a világon ember, aki nem tud a létezésükről, akkor az Jóanyja. Vagy csak nem akar tudni róluk?
 - El kell mondanod! – kiáltotta, kezét ökölbe szorította. Muszáj tudnia.
 Az Erdész elfordult.
 - Ha nem mondasz semmit, akkor elmegyek – fenyegetőzött Zsófia.
 - Tegyen úgy.
 Zsófia tehetetlen dühében felkapott egy kavicsot, és az Erdészhez vágta. A kő lepattant mellkasáról, mégis olyan döbbenten nézett a lányra, mintha felsértette volna. A lánynak pont ez volt a célja. Meg akarta bántani, fájdalmat akart neki okozni. A dühe mögött érezte, hogy nem a férfire mérges, de nem érdekelte. Gyűlölte a tudatlanságot, gyűlölte, hogy a Vén Bagoly csak azt mondta el, amit akart, gyűlölte, hogy Jóanyja úgy viselkedik, mintha Zsófia teljesen normális lenne, pedig tudnia kellett, hogy nem az.
 Sarkon fordult, és a Kúriáig szaladt. Semmi kedve nem volt ébren várni az ünnepségről érkezőkre. Egyedül vette át a hálóruháját, és vacsora nélkül bújt ágyba. Nem tudott elaludni, a madáremberekre gondolt, aztán az Erdész arcára, a Vén Bagolyra és Jóanyjára. Becsapták, mind becsapták.

 Égett a háta. A hálóruhája alatt vakarta, amíg véresre nem dörzsölte. A madáremberek. Az Erdész. A Vén Bagoly. Az Úrné. Körmei a bőre alá szaladtak. Kik azok a madáremberek, és miért nem szólt róluk senki? Az ujja valami selymeset, puhát ért. Simogatta, húzta, egyre erősebben húzta, bőre megfeszült, a valami engedett, és kiszaladt a lapockája alól. Zsófia kihúzta az éjjeliszekrény fiókját, és a véres, napsárga tollat a többi közé rejtette. 

You Might Also Like

0 megjegyzés