Cinegelány és Feketerigófi: A Vén Bagoly 10.

február 08, 2017


 A Tűzmadár éjszakáján bármi megtörténhet – mondogatták az öregek -, eltűnik a határ égi és földi között, a madáristenek emberalakot öltve vegyülnek az emberek közé, hogy az év leghosszabb napján velük együtt ünnepeljék az életet. A halandók karnyújtásnyira kerülnek a lehetetlentől és az örökkévalótól, és a két világ – csak egyetlen éjszakára – összemosódik.
 Az Úr és az Úrné fiatalok voltak, tele hittel és vággyal. Akkoriban a Fiúnak és a Lánynak hívták őket. Szünidejüket töltötték a Faluban. A Fiú diáktársaival, a Lány szüleivel érkezett. A Fiú a falusi fogadóban szállt meg, a Lány nagyszüleinél, a Borostyán Kúriában. A Fiú kalandokat keresett, a Lány romantikát. Találkozásukat a véletlen vagy a madáristenek rendezték el.
 A falusiak ünnepséget rendeztek a Tűzmadár tiszteletére; lámpásokkal, zászlókkal díszítették a tópartot, tüzet gyújtottak, táncoltak és énekeltek. A Lány családjával ünnepelt a Borostyán Kúriában, áldozatot mutattak be a madáristeneknek, magvakkal szórták körbe a házat, védelmüket és támogatásukat kérve. A Lány titkon szerelemért imádkozott. Az imájára kapott válasz hangját követte, amikor a partra szökött.
 A Tűzmadár halvány bíborderengéssel a párás hegyek mögé ereszkedett, parttól partig futó fénye elhalt, és átadta helyét a Vízmadárnak az égen. A parton a lángnyelvek megnyúltak, fekete alakokat festettek a sziklafalakra. Az öböl zeneszótól volt hangos. A Fiú és a Lány a körtáncban kerültek egymás mellé. Megfogták egymás kezét, és hajnalig el sem engedték. Végigtáncolták az éjszakát, a felkelő nap langyos párájában pedig szerelmet vallottak egymásnak.
A rövid vakációt három év szenvedélyes levelezés követte, aztán egy napon a Fiú megjelent a Lány otthonában, és feleségül kérte.
 Az esküvő után a Borostyán Kúriába költöztek. Mióta a nagyszülők meghaltak, üresen állt, de az Úrral és az Úrnével együtt az élet is beköltözött. Feléledt a kert, a falakat borostyán futotta be. Az Úr és az Úrné nagyon szeretett volna egy kisbabát, de teltek az évek, és nem érkezett meg. Az Úrné a madáristenekhez imádkozott, és a Tűzmadár éjszakáján áldozatot mutatott be. Újabb év telt el kisbaba nélkül.  Az Úr kalandokra, az Úrné romantikára vágyott. Egyre távolabb kerültek egymástól.
 Az Úrné nem imádkozott többet a madáristenekhez, és a Tűzmadár éjszakáját a szobájában töltötte. A nap utolsó órájában a Cinegemadár repült be az ablakán, a fésülködőasztalra szállt le, és az Úrnéhez fordult: - Gyere velem, Úrné! – mondta. Az Úrné a madár felé hajította gyöngysorát, és az elrepült.
A Cinegemadár másnap éjjel is megjelent az Úrné szobájában. – Gyere velem, Úrné! – mondta. Az Úrné felé hajította ezüst hajkeféjét, de a madár nem repült el. – Miért haragszol rám? – kérdezte. – Mert nem hallgattátok meg az imáimat – mondta, és a Cinegemadár elrepült.
A Cinegemadár harmadnap is eljött. – Gyere velem, Úrné! – mondta. – Miért mennék veled? – kérdezte az Úrné. – Azért, mert megadom neked azt, amiért imádkoztál - felelte, és az Úrné elrepült vele.
 Nagy lett az öröm a Borostyán Kúriában, az Úrnének gömbölyödött a hasa, és kilenc hónap múlva foltos tojást hozott a világra. Az Úr nem szólt egy szót sem, felkapta a puskáját, és maga mögött hagyta a Bosotyán Kúriát. Három napig volt távol, a lovászfiúval tért vissza, csuklóját összekötötte, a ház elé vonszolta, és az Úrnéért kiáltott. A fiú fiatal volt, sötétkék tincsei kócosan lógtak maszatos arcába, felszegett állal, dacosan nézett az Úrné szemébe. Az Úrné kilépett az ajtón, sápadt arcán vörös rózsák gyúltak. Az Úr szíven lőtte a lovászfiút. Az Úrné nem tett semmit, üres tekintettel meredt a cinegemadárrá zsugorodó férfitestre.

 A tojás hét nap múlva kelt ki, a kislányt Zsófiának nevezték az Úrné anyai nagyanyja után.  

You Might Also Like

0 megjegyzés