Fricska, Veszprém és a Balaton-felvidék esszenciája
szeptember 25, 2017
Mit találunk, ha ellátogatunk Veszprémbe?
Történelmi épületeket, hangulatos utcákat és a város kedvenc bisztróját, ahol
kéz a kézben jár a minőségi gasztronómia és a zavartalan nyugalom. Gyere velem
a Fricskába!
BISZTRÓ A PATAKPARTON
Veszprém bővelkedik macskaköves
utcácskákban, árnyas parkokban és tkulturális értékekben. Itt nőttem fel, ezért
jól ismerem minden meghitt zugát. Gimnazista korom óta rituálé a baráti
találkozók során felsétálni a várba, és végignézni a régi városrész piros
cserepes házain, a surló fényben kirajzolódó viadukton és a párás, kék
hegyvonulaton. Egy ilyen alakommal láttam meg először a Fricskát. A
Benedek-hegy árnyékában, a Séd patak melletti régi malom épületébe költözött
be, a füvön üres padok sorakoztak. A veszprémiek egyik jellemző, bár kevésbé
előnyős tulajdonsága, hogy nehezen nyitnak a változások felé, de ha egyszer
megszeretnek valamit, büszkén veszik fel a város kincseinek listájára. A
Fricska története is hasonlóan alakult, a romkocsma egy nap a semmiből termett a
patak partján, akár a mesében; óvatosan bár, de megtelt a helyiekkel. Mára
rengeteget változott mind a gasztronómiai élményt, mind az épületet tekintve -
bisztróvá keresztelkedett. Nyaranta élvezhetjük a teraszt, a kánulikában
valamelyik pad garantáltan a patak fölött köt ki, ahonnan a bevállalósabbak a
vízbe lógathatják a lábukat, de választhatjuk a hintaágyat vagy a színes
babzsákfoteleket is. A kisebbek pedig bevehetik az Elfekvőként becézett
háromkerekű motor szalmával megrakott platóját. Télen a teraszt a benti
programok pótolják, zenei produkciók, slam poetry és filmestek.
HAGYOMÁNY ÉS MEGÚJULÁS
A Fricska megújult konyhája egyaránt
képviseli a forradalmi ízeket és a hagyományos recepteket. Három éve a bisztró
hamburgeréről lett híres, ami házi ketchuppal és mustárral, kézműves sajttal
készül, héjában sült burgonyával tálalva. Bár a hamburger megmaradt, a konyha a
bisztró irányba indult el. Mede Ádám, az ország legjobb fiatal séfje, aki
előzőleg olyan Michelin-csillagos éttermekben dolgozott, mint a Costes és az
Onyx, olyan kompozíciókat álmodott meg, amelyek tradicionális recepteken
alapulnak, minőségi, helyi alapanyagok felhasználásával készülnek, mégis
inspirálódnak más tájak ízvilágából is. Az étlapon megtalálhatjuk az
újragondolt húslevest, a sült tyúklevest, de új köntösben akár a pacal
pörköltet is. A konyha mellett grillterasz is nyílt, ami a klasszikusabb
vonalat képviseli. A vegáknak sem kell búsulniuk, az étlapon megtalálhatjuk a
híres hamburger vegetariánus hamburgert vagy a nagy kedvencet, a töltött
padlizsánt. Figyelnek a gyerekekre is, akinek külön menüsort állítottak össze. A
desszertet sem ajánlatos kihagyni, az Idenézz!
Törökméz sós vaníliakrémmel, áztatott piskótával és kakukkfűvel egyszerre
idézi a gyerekkori majálisok emlékét és kalauzol egy új ízvilágba. Az árak
megfelelnek a minőségi alapanyagoknak, de alacsonyabbak, mint más bisztróké. A
csapat célja, hogyan a Fricska egy olyan hellyé váljon, ahol mindig jót lehet
enni.
PIRI, A FRICSKUTYA
Pirit mindenki szereti. Piri a Fricska
arca, a bisztró logója, a hely háziasszonya, aki mindenkivel foglalkozik egy
kicsit. Piri egy három éves weimari vizsla és a vendégek nagy kedvence.
Kétségtelenné teszi, hogy a Fricska kutyabarát hely. Itt négylábúak is jól
érzik magukat, Piri körbevezeti őket a birodalmában, megmutatja, hol lehet
megtalálni a kikészített vizes tálat, mennyire biztonságos közel menni a
patakhoz, és hol lehet a legtöbb lepattanó morzsához jutni.
Legutóbb Kávéval, a tacskó testvéremmel
tértünk be egy italra, és köszöni szépen, kielégítő ellátást kapott. A Fricska
nem csak egy bisztró, hangulatában sokkal oldottabb, mindenki úgy érkezik,
ahogy neki a legkényelmesebb: nagy családdal, gyerekekkel, kutyával,
biciklivel, strandpapucsban vagy nagyestélyiben valamelyik helyi koncert után. A Fricskában mindenki otthon érezheti magát. A
legrégebbi törzsvendégek nevei szerepelnek a piros padokon, ahogyan Pirié vagy
a takarító nénié, Vali nénié is.
VESZPRÉM ÉS A BALATON-FELVIDÉK ESSZENCIÁJA
A
Fricska csapatának a jövőre nézve is nagy terveik vannak. A bisztró mellett
álló kanoki házból egy nyolc szobás design hotelt szeretnének kialakítani jövő
tavaszra, eredeti állapotába visszaállítani a hatszáz éves malmot és egy olyan
közösségi teret létrehozni, ahol főző tanfolyamok, csapatépítő tréningek és más
rendezvények tudnának megvalósulni. Ha valaki Veszprémbe látogat, a Fricskában
megkaphatja a Balaton-felvidék esszenciáját mind a gaszrtronómiában és a
kultúrában, mind vizualitásában és hangulatában. A megújult térben
kóstolóesteket és tematikus vacsorákat is terveznek. Szeptembertől a bisztróban
már ebédmenüt is kérhetünk, vasárnaponként pedig programokkal egybekötött
ebéddel készülnek a Fricska háza táján. Legutóbb Arany János 200.
születésnapjáról emlékeztek meg a költő verseivel slam poetry-sek előadásában.
GYERE VELEM A FRICSKÁBA!
A Fricskát azoknak ajánlom, akik rövid
látogatást tesznek Veszprémben. A bisztró néhány percre van a Margit-romoktól
és egy rövidebb sétára az állatkerttől vagy a Veszprémvölgytől. A teraszról
kilátás nyílik a várra, István és Gizella szobrára és a Benedek-hegyre, a
völgyben a Séd csordogál. Piri egyaránt szeretettel várja a gyerekeket és a
kutyákat.
0 megjegyzés